Carel Visser in het Kröller-Müller museum  Een pionier van de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst

Carel Visser, Stervend paard, circa 1949 © Krüller-Müller Museum

Datum

2-9-2017 t/m 10-12-2017

Carel Visser (1928-2015) is een pionier van de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst. Deze presentatie laat zien hoe hij met zijn expressieve beelden, tekeningen, collages en grafiek steeds nieuwe wegen heeft gezocht.

Textuur, kleur en sfeer

Zijn vroegste beelden zijn geabstraheerde mens- en dierfiguren, zoals de aangrijpende sculptuur Stervend paard. Vanaf de jaren vijftig maakt hij streng geometrische ijzersculpturen, waarin hij principes toepast als symmetrie, draaiing en herhaling. Na deze fase ontstaan veel vrijere beelden, met combinaties van afgedankte en natuurlijke materialen. Daarbij gaat het Visser vooral om textuur, kleur en sfeer. Een mooi voorbeeld is Springend: op een ‘sokkel’ van stro rust een fragiele constructie van glasplaten en struisvogeleieren, bekroond door een uitwaaierend boeket van struisvogelveren.

Potloodtekeningen en collages

Parallel aan de beelden ontstaan grote potloodtekeningen van geabstraheerde motieven uit de natuur zoals planten, bomen en bergen. In collages gebruikt Visser vaak uitgeknipte foto’s van onderwerpen uit zijn omgeving, zoals van zijn hond in Dora op de vlucht of van werken van illustere voorgangers zoals Brancusi en Arp.

Art & Project

Carel Visser was verbonden aan de prestigieuze galerie Art & Project (1968-2001). In 2013 schonk Adriaan van Ravesteijn (1938-2015), de voormalige galeriehouder, ruim tweehonderd kunstwerken aan het Kröller-Müller Museum. De werken in deze presentatie zijn afkomstig uit deze schenking en uit de collectie van het Kröller-Müller.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl