Boektip | Het Stille Netwerk

Sander Polman en Michel Wenting

Van: 01-05-2024

De stad Doesburg fungeerde in de Tweede Wereldoorlog als een soort spin in het web van het verzet. Dat is één van de conclusies die historici Michel Wenting en Sander Polman trokken op basis van hun onderzoek. Hun bevindingen beschreven ze in het boek ‘Het stille netwerk. Onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van de Doesburgse illegaliteit, 1940-1945’, dat vanaf 1 mei in de winkels ligt.

Omschrijving

De Doesburgse illegaliteit kwam in 1945 als overwinnaar uit de oorlog maar werd de verliezer van de herinnering.

Direct na de bevrijding werd het georganiseerde verzet door het lokale bestuur buitenspel gezet en als marginaal afgedaan. Toch wisten ca. 29 mannen en vrouwen in het stad met grote bezettingsmacht en hoog in collaboratie, een verzetsgroep te formeren met een regionale uitstraling.

Dit boek geeft aandacht aan het sociologische groeiproces van de illegaliteit en de wijze waarop zij zich positioneerde in het illegale verzetslandschap van de Liemers en de Achterhoek.

Het is een monument voor de vergeten illegalen die onder de meest moeilijke omstandigheden zich belangeloos inzetten voor het lot van vluchtelingen en de Nederlandse democratie.

Het boek is hier te bestellen.


  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Doesburg

  • Boekentip

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl