Activiteiten: Genoeg voor een heel weeshuis

Themajaar in het Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg

Van: 01-07-2021 tot 31-12-2021
In het Weeshuis Museum te Culemborg draait het dit jaar om eten! Tijdens het themajaar 'Genoeg voor een heel weeshuis' staan de activiteiten in het teken van voeding. Leerzaam voor kinderen, en nog leuk ook! Kom vooral eens langs in het museum in Culemborg.

Kaat de Keukenmeid & boter maken

Help je Kaat de keukenmeid bij haar werkzaamheden in het weeshuis? Er is genoeg te doen! Brood bakken, boter maken, bonen koken voor een heel weeshuis! Ondertussen kan ze je meer vertellen over het leven van de weeskinderen. Kom een kijkje nemen in haar keuken. Kom nu boter maken bij Kaat, de kosten hiervoor zijn € 2,50 per gezin.

Genoeg? Bonen verzamelen

Verzamel op de zolder van het Elisabeth Weeshuis Museum genoeg voor een heel weeshuis! Bonen, bier (!), brood en boter. Alleen boter? Geen hagelslag of pindakaas? Is dat wel genoeg? Wat vind jij?

In het Elisabeth Weeshuis was er plek voor 48 jongens en meisjes. 48 Monden om te voeden. Het eten was niet ver weg. In de tuin achter het weeshuis bevond zich een grote moestuin vol bonenstaken en er was een bierhuisje en een bakhuisje waar brood gebakken werd.

Bonenhuis: genoeg voor een weeshuis

Het Elisabeth Weeshuis Museum en Bibliotheek Rivierenland doppen hun eigen boontjes en bouwen een bonenhuis.

Op het weeshuisplein klimmen deze zomer honderden bonen langs de staken van een miniatuur weeshuis. Bonen zijn goedkoop en voedzaam, een reden waarom de weeskinderen in het Elisabeth Weeshuis veel bonen te eten kregen. Wist je dat uit 1 boon wel 200 nieuwe groeien? Daar kun je dus heel veel mee! Bonenburgers maken bijvoorbeeld. Het kweken van bonen is milieuvriendelijk en met al die gezonde bonen kun je wereldwijd genoeg monden voeden.

Het bonenhuis wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Pica in het kader van de ‘Sustainable Development Goals’ in de bibliotheken. Bibliotheek Rivierenland en het Elisabeth Weeshuis Museum dragen middels dit project hun steentje bij aan doel elf (duurzame steden en gemeenschappen) en doel twaalf (verantwoorde consumptie en productie). Het bonenhuis is voor iedereen toegankelijk als de poort van het weeshuis geopend is. 


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Landbouw
  • Kinderen
  • 1800-1900
  • Culemborg
  • Musea
  • Rivierengebied

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl