Activiteit: Week van de Koloniale Geschiedenis

Activiteitenreeks in Museum Bronbeek

Van: 01-10-2022 tot 09-10-2022
Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober 2022 organiseert Museum Bronbeek een diverse reeks activiteiten in de Week van de Koloniale Geschiedenis rond het thema Wat een ramp! We nodigen iedereen van harte uit om onze activiteiten te bezoeken.

Partners van Museum Bronbeek zijn dit jaar: Muziektheater Ausdauer, Erfgoedcentrum Rozet en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen. De Week van de Koloniale Geschiedenis maakt deel uit van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Museum Bronbeek gaat dieper in op allerlei rampen, van natuurlijke calamiteiten en catastrofale ongelukken tot door mensen zelf gecreëerd onheil in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben weer een interessant en afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?

Programma

Tijdens de Week is de tentoonstelling Swamp Rescue over de vliegramp in de Tweede Wereldoorlog boven Nieuw-Guinea en de daaropvolgende reddingsoperatie in 1944 te zien in het Museum. Op zondag 1 oktober geeft Bas Kreuger er een lezing over.

Je kunt die dag nog drie lezingen volgen: Alicia Schrikker gaat in op de gevolgen van rampen op de koloniale verhoudingen. Leo van Bergen vertelt hoe de koloniale overheid medische rampen bestreed en Rick Honings laat zien hoe in Nederland en Indonesië gereageerd werd op de uitbarsting van de Krakatau vulkaan in 1883.

Dinsdagmiddag vertellen Twan van den Brand, Dorna van Rouveroy van Nieuwaal en Ruud den Drijver over concentratiekamp Jodensavanne in Su-riname tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun documentaire wordt die middag ook vertoond.

Woensdagmiddag richten we onze aandacht op de eerder dit jaar gepubliceerde resultaten van het onderzoeksprogramma onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 en komen drie van de onderzoekers, Gert Oostindie, Onno Sinke en Azarja Harmanny meer vertellen over hun onderzoek, de ontvangst ervan en hoe we naar de toekomst moeten kijken. Hoe rampzalig was het geweld in de dekolonisatieperiode?

Kom woensdagavond naar het IndoFilm Café in Nijmegen: Gerda Jansen Hendriks vertelt aan de hand van originele filmfragmenten hoe Nederlandse, Japanse en Indonesische propaganda werkte.

Vrijdagmiddag vindt de muziektheatervoorstelling Prinses van Atjeh van Ausdauer plaats die de koloniale oorlog, de tsunami en de corona-pandemie tot een bijzondere, prikkelende ervaring verweeft.

Zondagmiddag 9 oktober sluit Philip Dröge de Week af met zijn lezing over de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815.

Partners

Naast onze eigen week zijn we samen met Erfgoedcentrum Rozet een van de partners in de Dag van de Arnhemse Geschiedenis.

Kijk voor tijden, aanmelding en meer informatie vanaf 1 september op www.bronbeek.nl > Week van de Koloniale Geschiedenis. Daar is het complete programma van de Week ook als PDF te downloaden.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Oost - West

  • Streekgeschiedenis

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

  • Nieuws

  • Lezing

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl