Activiteit: Festival 'Ongekend'

Kunstenaars vertellen ongekende verhalen uit de Nijmeegse geschiedenis

Van: 01-10-2022 tot 31-10-2022
Nijmegen presenteert zich tijdens de Maand van de Geschiedenis met het nieuwe initiatief Ongekend Nijmegen. Voor Ongekend vertellen zes kunstenaars/makers ieder een historisch verhaal, uitgekozen door een van de Nijmeegse erfgoedlocaties. Allemaal ongekende verhalen, die niet eerder uitgebreid onder de aandacht kwamen. In oktober worden de verhalen gepresenteerd tijdens live optredens op locatie én online.

Ongekende verhalen

Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.

Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer bezocht door verschillende kunstenaars. Muzikanten, schrijvers, documentairemakers, dichters, onderzoekers. Zij gaan op hun eigen wijze - en dus ook met verschillende middelen - de ongekende verhalen vertellen, gestuurd door een onderzoeksvraag vanuit de betreffende locaties. Enkele artiesten die met een ongekend verhaal aan de slag gaan zijn schrijver Joost Oomen, documentairemaker Sinan Can, muzikanten Anneke van Giersbergen en Lakshmi en onderzoeksjournalist Linda van der Pol.

Route door het verleden

Gezamenlijk vormen de resultaten een bijzondere route door ons verleden. Van de Limes (Museum Het Valkhof en De Bastei), langs de middeleeuwen (Gebroeders van Lymborch en de Stevenskerk) tot de Tweede Wereldoorlog (Vrijheidsmuseum en Infocentrum WOII Nijmegen) en alles daartussen en daarna (Afrika Museum, Museumpark Orientalis, Radboud Erfgoed, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis).

Samenwerken

Ongekend is een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. Ontstaan vanuit een gedeelde wens van de leden van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen (CPRN) en Gemeente Nijmegen om meer gezamenlijke programmering te presenteren. Ongekend verandert onze blik op de eigen geschiedenis. Het activeert ‘de gewone mens’ om hun verhaal te vertellen en laat zien dat wij gezamenlijk het erfgoed maken. Ongekend wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Gemeente Nijmegen.

Kijk voor het laatste nieuws over Ongekend op ongekendnijmegen.nl. Vanaf half september vind je hier tevens het complete programma.


Relevante links

- Website

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streekgeschiedenis

  • Kunst en cultuur

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

  • Nieuws

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl