Mondriaan tot Dutch Design 100 jaar De Stijl

Bart van der Leck - Composition no. 8 1917 © Gemeentemuseum Den Haag Gerrit Rietveld - Rood/blauwe leunstoel 1918 © Gemeentemuseum Den Haag Piet Mondriaan - Victory Boogie Woogie ( 1942-44 © Gemeentemuseum Den Haag

Datum

1-1-2017 t/m 31-12-2017

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondrian to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Piet Mondriaan is een van de bekendste kunstenaars van deze internationale kunstbeweging. Het Gemeentemuseum heeft ’s werelds grootste Mondriaancollectie en een van ’s werelds grotere De Stijl collecties. In 2017 pakt het museum daarom groots uit. Het presenteert onder andere voor de eerste en enige keer in zijn geschiedenis alle 300 Mondriaans in één tentoonstelling. Kom naar Den Haag en ga mee op ontdekkingsreis door het oeuvre en leven van Piet Mondriaan en De Stijl.

Piet Mondriaan

Piet Mondriaan is een van de – zo niet de grootste – moderne kunstenaar(s) ooit. Geboren in Nederland verovert hij de wereld met zijn beroemde abstracte schilderijen. Die abstracte kunst gaat echter niet over een nacht ijs. Zo schildert hij eerst groene landschappen vol koeien, sloten en boerderijen. Onder invloed van de Zeeuwse luchten en duinen zien we later felle kleuren en losse verfstreken. De theosofie tovert magische bloemen en vrouwen op het doek. En na zijn kennismaking met de Parijse avant-garde is een meer kubistische vormentaal zijn devies. Als we die warm gloeiende molens, kleurrijke polders en ‘hoekige’ appelbomen achter elkaar zetten, ontvouwt zich niet alleen een reis door Mondriaans oeuvre, maar door de hele geschiedenis van de moderne kunst.

De Stijl

In 1917 richt Theo van Doesburg het tijdschrift ‘De Stijl’ op waarin kunstenaars, vormgevers en architecten hun vernieuwende ideeën over kunst kunnen publiceren. In een mum van tijd weet hij kunstenaars als Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Vilmos Huszar aan het tijdschrift te verbinden. Ook Piet Mondriaan doet mee. Mondriaans abstracte kunst met primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel wordt al snel wereldberoemd en het grote voorbeeld voor De Stijl. De kunstenaars van De Stijl zijn zo vol van de nieuwe kunst, dat zij geloven dat die de hele samenleving kan moderniseren. Van de stoel waarop we zitten. Tot de huizen waarin we wonen. En de steden die we bouwen. Zo groeit De Stijl uit tot een internationale beweging vergelijkbaar met het latere Bauhaus.

Van De Stijl tot Dutch Design

Deze twee avant-garde bewegingen zijn van grote invloed op hoe de wereld om ons heen er uit ziet. Toen én nu. De Stijl gaat dan ook over meer dan alleen schilderijen. Door het zo kenmerkende primaire kleurgebruik, de abstracte vormentaal en horizontale en verticale lijnen in architectuur, interieur, meubels mode en reclame te gebruiken, hoopt De Stijl zijn doel te bereiken een betere en moderne samenleving. Beroemde voorbeelden zijn Gerrit Rietvelds rood-blauwe stoel. De Bruynzeelkeukens van Piet Zwart. Jan Wils’ woonwijk Papaverhof en Jan Duikers Nirwanaflat in Den Haag. De ontwerpen van De Stijl duiken nu nog overal in het moderne straatbeeld op, maar zijn vooral in vorm en idee verankerd in het DNA van het wereldberoemde Dutch Design.

100 jaar creativiteit en vernieuwing

Een reis door Nederland is als een reis langs 100 jaar vernieuwing en creativiteit: letterlijk van Mondriaan tot het Dutch Design van nu. Stop in Leiden, Amsterdam en Drachten voor een kennismaking met grondlegger Van Doesburg. Den Haag heeft ’s werelds grootste Mondriaan-collectie. Ga kijken waar Mondriaan is opgegroeid in Amersfoort en Winterswijk. Ervaar in Utrecht Gerrit Rietvelds gedachtegoed en bezoek het Kröller-Müller Museum voor een kennismaking met Helene Kröller-Müllers protegé Bart van der Leck. Reis naar de hoofdstad van Dutch Design – Eindhoven – en ontmoet de makers en de vernieuwers. Ontdek hier waar het ontwerp van de toekomst wordt bedacht én gemaakt.

Van 17 december 2016 tot en met 19 maart 2017 presenteert Museum Arnhem een terugblik op de Nederlandse kunstenaar Peter Alma. Alma, die bevriend was met Mondriaan, speelde gedurende de vroege jaren van De Stijl een rol bij het vormen van de kunstbeweging. In Stadsmuseum Harderwijk kunt de tentoonstelling 'Huszár van de Stijl' bezoeken vanaf 20 mei tot en met 3 september 2017.

Houd de website in de gaten voor deze tentoonstelling: 

Arp: The Poetry of Forms Museum Kröller-Müller, Otterlo (20 mei t/m 24 september 2017)

In Villa Mondriaan worden allerlei activiteiten georganiseerd. Links

Lees meer
Villa Mondriaan
Museum Kröller-Müller
Van Mondriaan tot Dutch Design in Gelderland
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl