De bouw van dorpshuis Albertine te Rumpt

Albertine van Kessel (1831-1920)

Muziekvereniging Voorwaarts, opgericht in 1901, repeteerde en gaf uitvoeringen in café ‘De Gouden Leeuw’ in Rumpt. De dorpelingen vermaakten zich daar uitstekend en genoten van de muziek die ten gehore werd gebracht. Maar dat was niet naar ieders tevredenheid, want musiceren in een kroeg bracht onvermijdelijk met zich mee dat er veel alcohol werd gedronken. Mejuffrouw Albertine van Kessel (1831-1920) wilde daar verandering in brengen. Wat resulteerde in de oprichting van het Dorpshuis.

Notarisdochter

Albertine van Kessel was een notarisdochter en ongehuwd. Ook was zij klein van stuk en liep enigszins mank. Ze kon over een goedgevulde eigen spaarpot beschikken. Het was een vrome wens van haar om in haar woonplaats Rumpt een gemeenschapshuis te laten bouwen. Het pand was bestemd als oefenruimte voor de plaatselijke verenigingen, het houden van repetities en uitvoeringen van muziek en zang, het beleggen van vergaderingen en lezingen, enzovoort.

De bouw

Er werd een perceel grond aangekocht van gemeente Deil ter grootte van 215 vierkante meters voor f 1,50 per meter. De bouwvergunning werd verleend op 12 augustus 1912. Bouwaannemer Hoos uit Beesd voerde het werk uit. Het plaatselijke schildersbedrijf Van Stappershoef nam het verfwerk voor zijn rekening. Albertine schonk een bedrag van tien gulden en een obligatie ter waarde van duizend Amerikaanse dollars. Later voegde zij er nog een gift van tweeduizend gulden aan toe. Het dorpshuis werd op een centrale plek gebouwd, zodat het gemakkelijk bereikbaar was. Het interieur was van alle gemakken voorzien, van toilet tot kolenkachel, van keuken tot buffetruimte, van toneelruimte tot garderobe en een portaal. De zaal werd tien meter lang en het pand kreeg een oppervlakte van bijna 120 m2. Het kreeg de naam “Albertine van Kesselstichting”, vernoemd naar de stichtster. De stichtingsakte passeerde op 16 februari 1912.

De inrichting

Het benodigde meubilair werd aangeschaft: 150 klapstoelen, 15 tafeltjes, 3 grote petroleumlampen, enige kleine lampjes, een scherm voor het toneel en gordijnen voor de ramen. Er werd ook een passende kachel besteld, waarin steenkolen werden gestookt. Tenslotte werd er door gemeente Deil een ‘Verlofvergunning’ afgegeven voor het schenken van zwak-alcoholische dranken.

De opening en het vervolg

Het was de bedoeling om het dorpshuis eind 1912 op feestelijke wijze te openen, maar door ziekte van Albertine werd dat uitgesteld. Rond 20 januari 1913 was het zover. De zaal was versierd in oranje en nationale kleuren. Meerdere sprekers deden van zich horen en allen prezen de milde gaven van Albertine. Zangvereniging ‘Juliana’ zong een feestlied en het wakkere ‘Voorwaarts’ voerde de feestnummers zeer goed uit. In de loop der jaren wisselden beheerdersechtparen elkaar succesvol af. Vanaf februari 1977 werd de naam van het gebouw veranderd in ‘Dorpshuis Albertine’.

Uitbreiding en beheer

Een verbouwing/modernisering werd in november 1977 voltooid. Nieuwe ramen en kozijnen, de vloer en in feite het hele interieur was op de schop genomen. Verdere uitbreiding bleek noodzakelijk, o.a. in 1992. De heropening werd verricht door burgemeester Willem van Veeren. Op den duur werd het steeds moeilijker om beheerders te vinden. Daarom werd er overgeschakeld naar vrijwilligers. Een groep van 20 tot 30 Rumptenaren spant zich in om alles onberispelijk te regelen. De toekomst van het dorpshuis ziet er vooralsnog zonnig uit.

Bronnen:

'100 jaar dorpshuis Albertine Rumpt 1912-2012’ door Paul van Mook, Uitgever: Vereniging Dorpshuis Albertine

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster

 

 


Rechten

Paul van Mook, CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Vrije tijd

  • 1900-1950

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl