Oorlog en opbouw in Huissen

Het ontstaan van het huidige Huissen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kan Huissen niet ontkomen aan het geweld van de oorlog. De stad ligt ingeklemd tussen de twee brandpunten Arnhem en Nijmegen. Na de bombardementen heeft Huissen zich echter weer weten op te bouwen.

Bij de mobilisatie in 1939 werden in Huissen Nederlandse torpedisten gelegerd. Bij de inval op 10 mei 1940 sneuvelden diversen van hen. De grote slagen voor Huissen kwamen in de jaren 1943-1945. Na een brandbombardement in de nacht van 13 op 14 mei 1943 volgt, tijdens en na de Slag om Arnhem in 1944, nog een aantal bombardementen, waarbij veel van het oude Huissen wordt vernietigd. Op 17 september 1944 wordt het Looveer getroffen, waarbij een schuilkelder een voltreffer krijgt. Op 2 oktober 1944 wordt het oude centrum gebombardeerd. Ook 't Zand wordt getroffen. Hierbij komen meer dan 200 mensen om.

Exodusmonument

Vanaf september 1944 begint ook de evacuatie, waardoor op 2 april 1945 geen Huissenaren getuige waren van de bevrijding door Canadese militairen. Op 17 april 2010 wordt in Huissen Centrum het eerste 'Exodusmonument' onthuld en ingezegend. Dit monument gedenkt ook de dood van drie dappere mannen op 22 oktober 1944, die op 'De Praets' te Arnhem hun leven verloren tijdens de oversteek over de Rijn. Zij hielpen vluchtelingen bij deze vlucht. Pas ruim 7 maanden later komen burgers terug in hun zwaar beschadigde omgeving.

Politieke belangen

Voor de inwoners uit Huissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen is later een massagraf samengesteld. Vrij kort na de bevrijding vierde Huissen in 1948 het 600 jaar stad. Ondertussen was de gemeente bezig aan de wederopbouw. Daarbij werd het een probleem dat de gemeente sterk verdeeld was in kleine politieke belangengroepen. De gemeenteraad was jarenlang berucht om zijn verdeeldheid. Het is het stadsbeeld van Huissen niet ten goede gekomen. Een derde deel van de gemeente ging bovendien verloren door de annexatie van Malburgen door Arnhem in de jaren 1953 en 1966.

De traditie in Huissen

Na 1970 is de bevolking van Huissen bijna verdubbeld door de vele nieuwbouw, vooral op de Zilverkamp. Dat heeft de bevolking een totaal andere structuur gegeven. Toch koesterden de Huissenaren hun tradities. De tradities (bijvoorbeeld de herdenking van Beleg en Ontzet, het Paasvuur, het Koningsschieten en de Omdracht) worden sterk bevorderd door de beide schuttersgilden.

Bron: Historische Kring Huessen.


  • Streekgeschiedenis

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Lingewaard

  • Historische verenigingen

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl