Kweeperen van Batenburg

Boom bij de resten van kasteel Batenburg

Oorspronkelijk is de kweepeer afkomstig uit Perzië en Anatolië en misschien ook uit Griekenland en de Krim. Lange tijd werden de vruchten, die meer in trek waren om hun geur dan om hun voedingswaarde, aan de Griekse Goden geofferd. Zowel bij de Grieken als de Romeinen was de kweepeer gewijd aan Aphrodite/Venus, deze wordt dan ook vaak afgebeeld met een kweepeer in haar rechterhand.

Ten tijde van het oude Rome werd een kweepeer gedeeld door het bruidspaar om hun toekomstig geluk te verzekeren. Zwangere vrouwen die van een kweepeer aten zouden kinderen krijgen die geniaal zouden zijn. Serveer een kweepeer aan een geliefde en deze zal trouw blijven. Dit gebruik werd doorgegeven naar latere tijden. Gedurende de middeleeuwen werden er kweeperen geserveerd tijdens bruiloften.

Samentrekkende werking

Nostradamus de 16de-eeuwse ziener, astroloog en arts uit de Provence, zweerde bij kweepeergelei bij potentieproblemen bij mannen en frigiditeit bij vrouwen, hij zag deze kwalen als een gevolg van te weinig doorbloeding in het onderlichaam, kweepeer kon dit kwaad volgens hem verhelpen. Sinds Hippocrates tot in de 17de eeuw toe, ging de kweepeer door voor een van de gezondste en nuttigste vruchten die men kende, en zijn samentrekkende werking bezorgde hem een ereplaats in de oude geneeskunde. Lange tijd heeft men gedacht dat de kweepeer ook als tegengif kon dienen. Tegenwoordig wordt de vrucht ook veel in Zuid-Amerika geteeld, vooral in Argentinië.

Kasteel Batenburg

Op kasteel Batenburg (zie video) werd de kweepeer waarschijnlijk geplant om zijn 'multifunctionele' werking. Of het nu de frisse geur of de gezondheidskwalen van de kasteelheer en -vrouwe waren, is helaas onbekend.

Met dank aan de Geldersch Landschap & Kasteelen


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl