Joris Ivens, de dwarse filmer uit Nijmegen

Een omstreden filmmaker

Op 18 november 1898 ziet een van de belangrijkste en meest omstreden filmmakers van Nederland het levenslicht in Nijmegen. Joris Ivens, geprezen om zijn kunstzinnige stijl van filmen en gedurfde keuze van onderwerpen.

Maar ook vaak om dezelfde reden bekritiseerd en nog sterker verguisd wegens zijn kritiekloze bewondering voor het communisme, daarbij uitwassen als dwangarbeid en politieke moorden negerend. Beschuldigd van het gebruik van dwangarbeiders voor het maken van wat men propagandafilms vond in de Sovjet-Unie.

Opportunist

Omschreven als opportunist, omdat hij in de Tweede Wereldoorlog anti-Duitse films maakte voor het leger, maar in de Vietnamoorlog net zo makkelijk anti-Amerikaanse films schoot. In Nederland het meest omstreden vanwege zijn gewaagde documentaire Indonesia Calling, waarin hij het waagt het op te nemen voor de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Landverraad, is de dan algemeen geldende opinie. Jaren later zou de geschiedenis hem echter grotendeels gelijk geven. In 1988 wordt hij een soort van gerehabiliteerd: hij wordt ereburger van Nijmegen en krijgt enkele maanden voor zijn dood een lintje van koningin Beatrix.


  • Personen

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl