Huis Babberich

Verbonden aan een oude legende

Huis Babberich staat ook bekend onder de naam Halsaf. Die naam zou afkomstig zijn van een legende waarin de dienstmeid van Babberich zes rovers onthoofdde die inbraken in het kasteel. Waarschijnlijk komt de naam echter van een oude gerichtplaats in de buurt van het huis, waar doodstraffen werden voltrokken.

Mechteld van Gelre is een van de eerste eigenaren van het huis. In 1380 draagt zij Babberich over aan Ernst Momm. De Momms worden tot 1569 genoemd in verband met het goed. Daarna komt het huis in bezit van het geslacht Van Zeller. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebruikt Prins Maurits het huis als blokhuis in de defensielinie tegen de Spanjaarden. Het huis heeft daarvan nogal wat schade opgelopen en Reiner van Zeller, de eigenaar, geeft het tijdens een verbouwing het laatgotische uiterlijk dat een prent uit 1745 laat zien.

Onbekwaam

Uiteindelijk werd Babberich verkocht aan Diederick van Hoevelick, die het liet overgaan op zijn zoon Gijsbert. Die trouwde met de veel jongere Eva Maria van Lombeck en zij kregen in 1704 een dochter. De erfenis kwam in handen van Gijsbert, maar hier was de familie Lombeck niet blij mee. Zij vochten daarom met alle middelen het huwelijk aan: de familie Lombeck probeerde Gijsbert incompetent te laten verklaren. Het huwelijk ging echter door. Later trouwde Gijsbert en Eva's dochter met baron Van Rohe en vanaf 1731 waren zij eigenaar van huis Babberich.

Een berg schulden

Ook zij slaagden er niet in om de moeilijkheden te overwinnen. De steeds hogere berg schulden dwong hen om Babberich in 1759 van de hand te doen. Van Diest, de volgende eigenaar, liet het goed ook met de schulden na. Zijn erfgenamen konden het onderling niet eens worden en de talrijke schuldeisers niet van zich afhouden. Het geheel eindigde met een gerechtelijke beslaglegging en een publieke verkoop in 1784. Babberich werd gekocht door Palick Jurriaan van Heerde van Camphuysen, die het aanschafte voor Johan Philip de Nerée. Het huis met bijbehorend landgoed behoorde tot 1999 toe aan de familie De Nerée tot Babberich. Het kasteel is tegenwoordig ingericht als luxe hotel.


Rechten

Jan Harenberg

  • Landschap

  • 1000-1500

  • Zevenaar

  • Liemers

  • Kastelen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl