De komst van kabouters

Politieke veranderingen rond 1970

De kabouterbeweging was het geesteskind van de Amsterdamse ex-provo Roel van Duijn. De beweging vormde min of meer de opvolger van Provo, dat van 1965 tot 1967 het openbare leven in de hoofdstad had verlevendigd.

De kabouterbeweging kende een grotere verspreiding over Nederland dan Provo. Het jongerenblad Aloha ging fungeren als orgaan van de ludieke protestbeweging. In de eerste helft van 1970 werden wel zestig 'kaboutersteden' geteld, volstrekt autonoom - conform de uitgangspunten van de beweging.

Kaboutersteden

In Gelderland waren in Arnhem, Nijmegen, Berg en Dal, Dieren, Lichtenvoorde, Wageningen en Winterswijk groepen actief. Aan de gemeenteraadsverkiezingen van juni 1970 deden de kabouters in vijftien plaatsen mee met een eigen lijst, in Gelderland behalve in Arnhem ook in Lichtenvoorde. Bij die verkiezingen werden in zeven plaatsen in totaal twaalf kabouters in de gemeenteraden gekozen.

Groen, lief en gratis

De gedachte achter de kabouterbeweging was dat de mens de natuur niet diende te beheersen, maar met haar in harmonie moest leven. Veel groen, veel lief en veel gratis: dat waren kernpunten uit het kabouterprogramma. Onderlinge verdeeldheid en het feit dat de gevestigde partijen meer aandacht kregen voor de door de kabouters op de agenda gezette milieuproblematiek deden de invloed van de kabouterbeweging al in de loop van 1971 afnemen.

Deze tekst is een verkorte versie van een lemma uit het werk 'Gelderland 1900-2000' (eindredactie: Dolly Verhoeven). In de pdf bij dit verhaal vindt u de volledige tekst.


Rechten

Alexander van Kessel

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Volkscultuur

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl