Bewoners van Rosendael: Assueer Jan Torck en Eusebia Jacoba de Rode van Heeckeren

Jachtliefhebber en koninklijke vriendschappen

Na het kinderloze huwelijk van Petronella Wilhelmina van Hoorn en Lubbert Adolf Torck wordt hun neef Assueer Jan Torck (1733-1793), een echte jachtliefhebber, de nieuwe heer van Rosendael.

Carrière

Na zijn Leidse studieperiode krijgt Assueer Jan in 1753 zijn eerste functie als ambtsjongen van Ede. Bijna tien jaar later is hij lid van het Ridderschap van Veluwe, burgemeester van Wageningen, afgevaardigde van Gelderland in de Raad van State, afgevaardigde van de Generaliteit in Den Haag en hoogschout van Maastricht. Mogelijk had Assueer Jan niet dezelfde kwalitatieve bestuurlijke capaciteiten of ambities als zijn voorgangers op Rosendael, hij is geen landdrost van Veluwe. Zijn moeder en tante helpen hem in aanmerking te komen voor bepaalde functies. Zijn vrouw bemiddelt daarin tevergeefts.

Gezinsleven

In 1758 is het feest op Rosendael, dan trouwt Assueer Jan met Eusebia Jacoba de Rode van Heeckeren (1739-1793). Het echtpaar krijgt acht kinderen, slechts twee daarvan overleven hun ouders: Frederik Sigismund Alexander en Reinhard Jan Christiaan. De andere kinderen worden niet ouder dan 30. De familie Torck verblijft afwisselend in Den Haag en op Rosendael. Briefwisseling tussen de gezinsleden over het dagelijks leven vond veel plaats, omdat men niet tegelijk op dezelfde plaats was.

Koninklijk contact

Het gezin heeft veel koninklijke connecties. Correspondentie tussen Eusebia en prinses Wilhelmina van Pruisen en een haarlok van Wilhelmina gevat in zilver en briljantjes geschonken aan Eusebia, wijzen op de vriendschappelijke band tussen de twee dames. Een portret van Wilhelmina is bewaard als onderdeel van de collectie Rosendaelse familieportretten. Dochter Henriëtte had haar eigen vrienschapsband met prinses Louise. De Russische prins Dimitri Alexewitsch Gallitzin was een vaste gast op Rosendael. Een tijdelijke gast was prins Willem V die in 1766 het kasteel bezocht en een groots ontvangst kreeg.

Liefde voor het buitenleven

Assueer Jan wordt door prins Willem V in 1769 benoemd tot luitenant-opperjagermeester van Gelderland en adviseert hem over het jachtbeleid op de Veluwe. Hij houdt zo van dit buitenleven en de jacht, dat zijn vrouw hem telkens moet attenderen op het feit dat hij meer tijd moet maken voor zijn gezin. Assueer Jan verstevigt zijn positie als Gelderse grootgrondbezitter en koopt steeds stukken land. Het belang van het onroerend goed op Rosendael neemt snel toe.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl