De Waal als inspiratiebron Inleiding van het thema

De schilder Jan Toorop woonde tussen 1908 en 1916 in Nijmegen. Hij schilderde er weinig, maar maakte wel dit Gezicht op Ooy en de Waal, gezien vanaf de Batavierenweg. © Museum het Valkhof
Grote rivieren als de Waal spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding.

In de prehistorie kende men goddelijke krachten toe aan de rivier, of beschouwde men de rivier zelf als een god. Veel later ontdekten schilders en de eerste wandelaars de schoonheid van de rivier en het rivierenlandschap. Zij deelden hun soms spirituele ervaringen met anderen in schilderijen, reisbeschrijvingen en gedichten. Vanaf de negentiende eeuw, maar vooral de twintigste eeuw werd het rivierenlandschap toegankelijk voor het grote publiek. ’Gewone mensen’ struinen nu in grote getalen door de uiterwaarden of fietsen over de dijken. Deze tekst maakt deel uit van de special Verbeelding van de Waal. In dit onderdeel vertellen we over:

Vervolg: De rivier gunstig stemmen met offers

Locatie


Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl