Bedrijvigheid bij Biljoen

Waterkracht aan de Veluwezoom

Wat nu een verstild plekje is in het park van Biljoen, was vroeger een plaats waar bedrijvigheid overheerste. De hoogteverschillen en de beken leverden waterkracht, die hier nuttig werd gebruikt.

Aan de twee beken die door Biljoen stromen, was een reeks watermolens te vinden. De meeste waren in gebruik als papiermolen. Op de plaats van de waterval heeft een papiermolen gestaan. Als Alexander van Spaen Biljoen in 1661 koopt, wordt de molen omschreven als een 'vervallen pampiermolen'.

Oudste Veluwse watermolen

Daarna breken betere tijden aan voor de molen, die tot 1855 aan de overkant van de beek staat. In dat jaar verdwijnt molen 't Horstje onder de slopershamer. De oudst bekende Veluwse watermolen stond niet ver hier vandaan. Die wordt in het jaar 1025 vermeld als molen van het goed 'Bruoche' of 'Ten Broeke'.

Onderslagrad

De beken van Biljoen hebben maar weinig verval. Daarom zullen de watermolens van Biljoen zijn voorzien van een onderslaand waterrad. Het water valt niet bovenop het waterrad, maar loopt er onderlangs. Het water wordt via een goot of groef geleid en wordt zo met kracht naar het rad geleid. Het waterrad van een onderslagmolen is meestal een schoepenrad.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl