Munitiedepot

Duitse opslag in de bossen bij Hoog Soeren

Het gebied ten oosten van Hoog Soeren heeft een voor velen onbekende relatie met de Tweede Wereldoorlog. Dit bosgebied was van groot belang voor de Duitsers in verband met de opslag van munitie. In dit bosgebied lag een groot Duits munitie-opslagdepot.

Diverse soorten munitie, waaronder van Franse en Russische komaf, werden hier opgeslagen in 273 half ingegraven opslagplaatsen van over het algemeen 6 x 6 meter. De maten weken echter wel eens af. Elk depot was gemaakt van houten palen met rondom asbestplaten. Het dak was bedekt met een metalen plaat met zand erop. In elk depot lag 100 tot 300 ton munitie opgeslagen.

Centrale ligging

De reden dat het depot hier gevestigd was had vermoedelijk te maken met de centrale ligging van de Veluwe tussen Engeland en Duitsland. Het was een relatief dunbevolkt gebied en de bossen boden voldoende bescherming om het depot vanaf de grond en vanuit de lucht uit het zicht te houden. Tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was het depot voor vele burgers uit de omgeving dan ook niet bekend. Ook de geallieerden waren niet op de hoogte van de ligging. Bombardementen hebben er niet plaatsgevonden. Ondanks de beschutte ligging en de onbekendheid van het depot werd het wel zeer streng bewaakt. Schuttersputjes, hekwerken en gevechtsstellingen markeerden de grenzen van het gebied. De staf van de Duitsers was gelegerd in Hotel Oranjeoord in Hoog Soeren. Het overgrote deel van de Duitsers, die ingezet werden voor de bewaking van het terrein, was gelegerd in Nieuw-Milligen.

Waarschuwingsborden

Sinds 1998 is de gemeente Apeldoorn bezig met het ruimen van munitie. Totdat dit werk is voltooid, is het meer dan verstandig om de waarschuwingsborden ter harte te nemen.


  • Apeldoorn

  • Oorlog

  • Landschap

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Apeldoorn

  • Veluwe

  • Apeldoorn

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl