Krukhuis

Kloosterweg 5, Horssen

Van deze hoger dan de weg gelegen krukhuisboerderij met middenlangsdeel is het voorhuis naar rechts uitgebouwd. Waarschijnlijk dateert de kern van de boerderij uit de zeventiende eeuw. Voor het huis staan drie fraaie leilinden. Rechts, aangebouwd naast het achterhuis, staat een hallehuisschuur met zadeldak met wolfseinden. Het dak is oorspronkelijk gedekt met riet en later bij de zijbeuken met pannen.

Gevels

Het voorhuis van dit monument aan de Kloosterweg is voorzien van een schilddak, links omlopend naar het zadeldak van het achterhuis. Het is gedekt met riet en gesmoorde muldenpannen. Rechts in het voorhuis bevindt zich de uitgebouwde opkamer boven een kelder. De oostzijgevel van het voorhuis is een grijs gepleisterde tuitgevel met nokschoorsteen. In de top zit een muuranker uit de zeventiende eeuw en twee liggende zaadzolderramen. Deze oostgevel vertoont een behoorlijke uitbuiking. Dit kan theoretisch veroorzaakt zijn door een zeer zware hangende schouw die in de loop van de tijd is gaan doorzakken en de gevel heeft weggedrukt.

Ramen en deuren

In de voorgevel zit ter plaatse van de opkamer een tweetal rechtafgesloten vensters met hanenkam, voorzien van zesruits schuifraam. Ernaast bevinden zich een deurkozijn met zware paneeldeur en een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Links naast de voordeur zit het grootste rechtafgesloten venster met hanenkam en negenruits schuifraam, oorspronkelijk met opgeklampte luiken. Het linker zijvenster is kleiner, momenteel zonder luiken, maar ook negenruits. In de achtergevel bevinden zich deeldeuren. Deze zijn afgesloten door een segmentboog en geflankeerd door gietijzeren stalraampjes.

Klooster Holtmeer

De naam Kloosterweg verwijst naar het klooster Holtmeer. Dit klooster werd in 1432 gesticht als vrouwenklooster, maar in 1454 was het al veranderd in een klooster van de minderbroeders van St. Franciscus. Na 1616 werd het klooster grotendeels gesloopt. Het lag vlak vóór de vijfsprong aan het einde van de Kloosterweg.

Deze particuliere woning is van binnen niet te bezichtigen.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl