Dromerig meisje

Druten

Het oorspronkelijke ruim 70 cm hoge bronzen beeldje werd onthuld in augustus 1971. Het was een geschenk aan de Gemeente Druten van de toenmalige meubelfabriek Trio. Dit in 1946 in Boven-Leeuwen opgericht bedrijf was in 1950 verhuisd naar het grote leeggekomen pand van de voormalige Drutense ambachtsschool aan de Molenstraat. Het dromerig meisje kijkt naar de plek waar het gebouw ooit stond. De datum 10 juni 1971 op de ruim 1 meter hoge sokkel verwijst naar het 25 jarig jubileum van de fabriek en de verhuizing naar een nieuw pand.

Geschenk

In augustus 1971 werd het beeldje onthuld door de toenmalige burgemeester. Het kreeg een plek op de toen nog in ontwikkeling zijnde Markt. Uit het moederbedrijf Trio ontstonden later de twee Drutense bedrijven Trio en Treco die inmiddels niet meer bestaan. De directie van Trio koos in 1971 als geschenk de afstudeeropdracht aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam van de kunstenaar. Hij noemde het beeldje naar het toenmalige model dat bij het poseren steeds dezelfde houding aannam, leunend op één standbeen en dromerig voor zich uitstarend.

Replica

Door de kwetsbaarheid verdween het beeldje helaas al vrij snel naar een veiliger plaats binnen het gemeentehuis, de sokkel heeft jarenlang geen dienst gedaan. Op 30 maart 2014 werd, toen de herinrichting van de Markt gereed was, uiteindelijk toch een replica onthuld, waarmee recht gedaan werd aan een stukje Drutense historie.

De kunstenaar

Gijs Batelaan werd geboren op 26 april 1940 te Utrecht. Na zes jaar grafisch ontwerper te zijn geweest, besloot hij zijn talenten verder te ontwikkelen aan de Rijks Akademie te Amsterdam. Deze opleiding volgde hij met succes. Hij beoefende de schilderkunst, de grafiek en het beeldhouwen. Beeldhouwen werd zijn hoofdvak en dat is nog steeds zo. Vaak hangt zijn materiaalgebruik af van het onderwerp. Hij werkt in was, klei, polyester, steen, brons en hout. Hij woont in Olst-Wijhe.


  • Drutense kunstwerken

  • Landschap

  • 1950-2000

  • Druten

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl