Accordeonvereniging VIOS Harfsen Vooruitgang Is Ons Streven!...met een gevarieerd programma

VIOS Harfsen


V.I.O.S. is een actieve accordeonvereniging in Harfsen met nu zo rond de 30 leden, die concerten en optredens verzorgt in bejaarden- en andere tehuizen, gezamenlijk concerten geeft met zangverenigingen en mannenkoren. De muziek die gebracht wordt is in hoofdzaak concert- en luistermuziek, zoals filmmuziek, muziek uit musicals en verder bekende in het gehoor liggende muziek.

In Harfsen is op 6 april 1946 door zes mensen de accordeonvereniging V.I.O.S. (Vooruitgang Is Ons Streven) opgericht. Repetities werden gehouden in de woonkamer van één van deze leden. Een half jaar later was de vereniging al gegroeid naar 16 leden. Repetities werden daarna gehouden in een werkplaats en later in de achterzaal van het plaatselijk cafe.

Een jaar later werd er al een uitvoering gegeven. De dirigent, de heer P. Homburg stond, volgens het jaarverslag van de secretaris: 'met beklemd hart en moedige lach', voor het orkest. Al spoedig ging men ook deelnemen aan concoursen, toen georganiseerd door de Nederlandse Accordeonbond.

Een wel heel bijzonder evenement was de deelname aan een marswedstrijd te Zwolle, speciale klemmetjes op de accordeon voor de muziek, een jury, niet alleen voor de muziek, maar ook het lopen werd beoordeeld. Van de 11 deelnemende orkesten kreeg V.I.O.S. de 4e plaats. In 1952 kreeg V.I.O.S. de heer J. Brekvoort als dirigent. De vereniging groeide en in 1959 werd voor het eerst een uitvoering gegeven met een A- en B-orkest. In 1966 werd de heer J. Zweverink uit Lochem als dirigent benoemd. Voor de uitvoeringen werd een land of een thema gekozen en de bijpassende muziek gespeeld.

Veel werd er ook samengewerkt met de accordeonverenigingen in Laren en Lochem, welke ook geleid werden door de heer  J. Zweverink. Ook de jeugd van deze verenigingen werd hier bij betrokken met o.a. muzikale jeugdmiddagen. In 1985 werd de muzikale leiding overgenomen door Inge Zieverink-Brilleman.

Een hoogtepunt in het bestaan van V.I.O.S. was de deelname aan het Wereld Muziekconcours in Kerkrade, waar  een eerste prijs en promotie naar de Eredivisie werd behaald. Door vertrek in 1994 van de dirigente staat het orkest nu onder leiding van de heer R. Zieverink.Links

http://www.harfsen.nl/~vios/index.htm

adres

Schoolstraat 1a
7211 BA Eefde

Tel. 0575-541004

viosharfsen@gmail.com

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl