Dreiging watersnoodramp

Nijmegen vangt polderbewoners op

In januari 1995 steeg het waterpeil in de Waal tot angstaanjagende hoogte. Iedereen was bang dat de dijken zouden breken en dat de Ooypolder en het Land van Maas en Waal zouden onderlopen. De wereldpers stond in het Hunerpark klaar om hier verslag van te doen. Op 30 januari werden de inwoners van de polders verplicht geëvacueerd.

Velen konden logeren bij familie of vrienden. Anderen werden in Nijmegen ondergebracht in kloosters, kazernes en sporthallen. Het waren spannende dagen. Maar het water zakte weer en op 6 februari mochten de mensen weer terug naar huis. De bijna-watersnoodramp van 1995 maakte in Nijmegen diepe indruk.

Toch had de stad in het verleden al meer watersnoodrampen meegemaakt. In 1809 was er een grote overstroming geweest en moesten bewoners van de benedenstad, de Ooypolder en de Over-Betuwe met boten uit hun huis worden gehaald. Datzelfde gebeurde ook in 1820, 1855 en 1861.

Sinds 2009 is Nijmegen beter dan ooit beschermd tegen een overstroming van de Waal. De muren die langs de rivier staan om het water tegen te houden, zijn verhoogd en verstevigd. Op sommige plaatsen bij de Waalkade kunnen bij hoog water extra beschermingswanden worden geplaatst.


  • Nijmegen

  • Landschap

  • 1950-2000

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl