Het kasteel van Culemborg

Bouw en afbraak van een indrukwekkende burcht, 1270-1812

De fundamenten van het kasteel bevinden zich in de Kasteeltuin. Nu staat alleen nog een zestiende-eeuwse muur overeind. Op de plattegrond die Joannes Blaeu rond 1650 van Culemborg tekende is het duidelijk te zien. Een 'waterburcht' omsloten door brede grachten, bestaande uit een voorburcht, een hoofdburcht, stallen en een grote tuin.

Heer Johan II van Culemborg start rond 1350 met de bouw van het kasteel. De witte toren staat er mogelijk al rond 1270. In de middeleeuwen blijft de burcht wonderwel in tact. De heren van Culemborg mengen zich zelden in het strijdgewoel. Achtereenvolgende bewoners breiden het slot verder uit, laten het verfraaien en comfortabeler maken.

In de Tachtigjarige Oorlog loopt het kasteel flinke schade op. In het Rampjaar 1672 wordt het uitgewoond en zwaar beschadigd door ingekwartierde Franse soldaten. Kasteelheer graaf Van Waldeck-Pyrmont zoekt maar een ander onderkomen. De burcht wordt niet meer hersteld en in de loop der tijd afgebroken. Rond 1812 is het kasteel van Culemborg verdwenen.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl