Wageningen, stad met twee havens 300 jaar scheepvaart en handel

Wageningen stad met twee havens Opening bovenzaal tentoonstelling Wageningen, stad met twee havens.

Datum

21-5-2017 t/m 22-10-2017

De Rijn gaat vijf maanden lang weer door Wageningen stromen. Daarvoor zorgt museum De Casteelse Poort in Wageningen. Daar is van 21 mei tot en met 22 oktober een tentoonstelling te zien over de Rijn en over de havens van Wageningen. Middelpunt: onze Rijnhaven die dit jaar 300 jaar bestaat.

De Rijn en Wageningen hebben gezamenlijk een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Wageningen lag in de 18e eeuw nog op internationale vaarroutes. De stad had het alleenrecht voor een vervoersdienst over het water tussen Rotterdam en Duisburg. Vanaf 1876 werden stoombootdiensten van de ‘Wageningen’ gemeld, later ook van de schroefstomer ‘De Batauwer’. Daar is wel iets veranderd. Tegenwoordig wordt het 850 meter lange havenkanaal gerekend tot een belangrijke binnenvaarthaven aan de Neder-Rijn, waar jaarlijks 1600 tot 1800 schepen (tot max. 5000 ton) aanleggen.

Scheepsmodellen

De expositie leidt de bezoeker door de geschiedenis van havens en vaarwegen, van het Jaar Nul tot Nu. Het Rheinmuseum in Emmerich en het Binnenvaartmuseum in Dordrecht stonden modellen af van schepen die de Neder-Rijn hebben bevaren vanaf de Romeinse tijd. Er zijn boeiende kaarten te zien die de veranderde loop van de Rijn in beeld brengen. Toen Wageningen stadsrechten kreeg (1263), stroomde de rivier vlak langs de stadsmuren. Omdat de Rijn zich later naar het zuiden verplaatste, gaf hertog Karel V toestemming om de strang (lamme arm) van de Rijn te verdiepen. Interessante kaarten uit vroeger eeuwen laten zien, hoe er ooit is gehandeld en gevaren. Ook interessant is het verhaal van een scheepstimmerwerf die meer dan twee eeuwen (1739 tot 1965) een dwarshelling exploiteerde. Verder veel uniek fotomateriaal van bedrijven in de haven, van scheepsmodellen en vaarschema’s. De aanleg van de Rijnhaven wordt met kaarten getoond, er zijn modellen van een draaibrug over het havenkanaal en een griftaak.

Binnenhaven

De expositie besteedt ook aandacht aan een tweede haven: in 1726 krijgt Wageningen zijn tweede kanaal, een verbinding met Veenendaal, via een kanaal op de Grift. Het kanaal werd vooral gebruikt voor het vervoer van turf en andere handelswaar tussen beide plaatsen. Het zuidelijke deel van deze tweede haven staat bekend als ‘Binnenhaven’.

Toekomst

Maar ook aan de toekomst is gedacht. Het Waterschap Vallei en Veluwe presenteert in de expositie op een grote wand de toekomstplannen voor de Grebbedijk. Museumbezoekers kunnen hun ideeën voor een verbeterde Grebbedijk naar voren brengen.

De tentoonstelling Wageningen: stad met twee havens is te zien tot 22 oktober 2017. Meer info: www.casteelsepoort.nl.

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl