Oogstfeest Boerderijmuseum Oldebroek Een jaarlijkse traditie

Op authentieke wijze dorsen met de stok is één van de onderdelen van het Oogstfeest. © Janneke van Boven

Datum

12-8-2017 t/m 12-8-2017

Het jaarlijks ruim 4000 bezoekers trekkende Oogstfeest, traditiegetrouw op de tweede zaterdag in augustus, is het grootste evenement van Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’. Een traditie is het dat de burgemeester van de gemeente Oldebroek het Oogstfeest opent. Het oogstfeest, dit jaar op zaterdag 12 augustus, begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Lekkernijen

De ruim 120 vrijwilligers van het Boerderijmuseum lopen de hele dag in klederdracht. Ze zorgen voor een goed verloop van de verschillende activiteiten en verkopen tal van lekkernijen uit oma’s keuken. Voor de kinderen zijn er tijdens het Oogstfeest verschillende activiteiten. Uiteraard kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen in het Boerderijmuseum en is de expositie over trouwjurken door de jaren heen te zien.

Activiteiten

Rond het Boerderijmuseum kunnen de bezoekers kennismaken met een aantal oude ambachten en worden er enkele klederdrachten uit het hele land geshowd. Er wordt een zogenaamd ‘erfhuis’ gehouden, waar overtollige spullen van het museum per opbod worden verkocht. Een stoommachine wordt gebruikt om het graan te dorsen en er is een show met o.a. oude tractoren. Tot slot is er een markt met zéér uiteenlopende artikelen. Kortom, het Oogstfeest is zeer divers en mede daardoor aantrekkelijk voor jong en oud.

Koeien, pony’s en schapen

Op het Oogstfeestterrein wordt ook de jaarlijkse Fokveedag en Jongveekeuring Noord-Veluwe gehouden. Boeren laten hun beste koeien keuren en kinderen lopen met kalfjes langs de keurmeesters en hopen ook een prijs te winnen. Veel kinderen doen tijdens het Oogstfeest mee aan de Dragon Welsh Pony Show. Uit verschillende landen komen dan de liefhebbers om hun pony’s te laten keuren. Dat gebeurt door een deskundige jury uit Engeland, die speciaal voor dit festijn naar Oldebroek komt. Voor het eerst is er zaterdag 13 augustus ook een schapenkeuring tijdens het Oogstfeest.

Toegangsprijzen

De toegangsprijzen voor de Oogstfeestdag zijn: vijf euro en twee euro voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. De parkeerkosten zijn twee euro.

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl