Jos Lussenburg in het Noord-Veluws Museum 

Jos Lussenburg, Botters in het avondlicht Stichting Zuiderzeemuseum, Enkhuizen Visser in Haven van Harderwijk Stichting Zuiderzeemuseum, Enkhuizen Anker op Elburger Bons

Datum

21-1-2017 t/m 11-6-2017

Van 21 januari t/m 11 juni 2017 is in het Noord-Veluws Museum de tentoonstelling te zien waarin het werk van kunstschilder Jos Lussenburg centraal staat. Lussenburg (1889-1975) was een kunstenaar met veel talenten; zijn passie voor de schilderkunst was even groot als die voor de muziek. Als kunstschilder én leermeester, als begenadigd violist, inspirerend dirigent van (amateur)orkesten en als directeur van muziekscholen in de regio groeide hij uit tot de spil van het naoorlogse kunstleven op de Noordelijke Veluwe.

Het meest bekend is Lussenburg geworden met schilderijen van het leven op en rond de Zuiderzee. Lussenburg laat zich door zijn schilderijen kennen als een bevlogen romanticus. Vanuit zijn jeugd in Enkhuizen voelde hij zich verbonden met de voormalige Zuiderzee. De grijze luchten, de schuimende golven, de tjalken en botters, de stoere zeemannen die het schip op de onstuimige zee op koers houden, geven een verlangen weer naar een verdwenen zee. Uit zijn werk spreekt niet alleen zijn betrokkenheid met de vroegere Zuiderzee en het visserijbestaan, maar vooral ook met mensen, de markante types, die hij met liefde en bezieling vastlegde.

Levendig en dynamisch

Een infectie aan zijn linker wijsvinger maakte in 1923 een einde aan zijn carrière als violist. Lussenburg ging zich nu helemaal toeleggen op schilderen en tekenen en ontwikkelde vanuit het impressionisme een eigen, karakteristieke en expressieve stijl. Zijn schilderijen zijn levendig en dynamisch, maar vaak ook wel verstild. Hoewel Lussenburg niet ten onrechte het stempel van ‘Zuiderzeeschilder’ gegeven werd, kent zijn oeuvre een breed scala aan onderwerpen en bestemmingen (ook buitenland). Lussenburg geeft met zijn figuren en landschappen, boerenvrouwen met hun traditionele mutsen, boerderijen, hooibergen, herfstbossen of pittoreske stadsgezichten een sfeervolle impressie van een tijd die voorbij ging. Indrukwekkend zijn de schilderijen over thema’s die hem bezighielden, zoals Beethoven, de Vliegende Hollander en Bijbelse taferelen.

Tijdens zijn leven genoot het werk van Lussenburg landelijke bekendheid. Zijn schilderijen werden veelvuldig buiten de Veluwe geëxposeerd. Nog altijd zijn de schilderijen van Lussenburg op de Veluwe en in de voormalige Zuiderzeestadjes erg bekend en geliefd. Met deze tentoonstelling wil het museum het werk van Lussenburg als één van de toonaangevende kunstenaars van de Noordelijke Veluwe weer landelijk onder de aandacht brengen.

Noord-Veluws Museum
Winckelweg 17A
8071 DN, Nunspeet
(0341) 250 560
www.noord-veluws-museum.nl

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl