Eerbetoon aan Johan Haak in Museum Casteelse Poort 

Tussen fantasie en realiteit © Museum Casteelse Poort Werk van Johan Haak © Museum Casteelse Poort Johan Haak aan het werk © Museum Casteelse Poort

Datum

9-10-2016 t/m 2-4-2017

Na een onderbreking van drie jaar staat in de nieuwe wintertentoonstelling van museum De Casteelse Poort in Wageningen weer een lokale kunstenaar centraal: kunstschilder Johan Haak, geboren in 1890. Het museum bezit een grote collectie werken van Haak, waaruit een representatieve keuze is gemaakt. Daarnaast bleken vele vrienden en bekenden van de in 1977 overleden kunstenaar werk uit eigen bezit graag in bruikleen te willen afstaan voor deze expositie. Het resultaat is een prachtig oeuvreoverzicht, te zien van 9 oktober 2016 tot 2 april 2017.

Haak was vele jaren een welbekende verschijning in Wageningen, op zijn fiets op pad en op zoek naar inspiratie voor zijn tekeningen en aquarellen. Landschappen, gebouwen, bergen, bomen en bloemen zijn vaak zijn onderwerpen. In eigen omgeving tekende hij de Rijn met uiterwaarden en steenfabrieken, kasteel Doorwerth, de Nude, de Grebbeberg, het Binnenveld en enkele stads- en dorpsgezichten. Aanvankelijk maakte Haak veel houtsneden, een techniek waarin hij uitblinkt, later vooral pen- en potloodtekeningen en aquarellen. Een andere belangrijke inspiratiebron zijn de beelden die hij krijgt tijdens denkbeeldige reizen, terwijl hij luistert naar zijn geliefde muziek of leest in favoriete boeken.

Een groot deel van zijn leven werkte en woonde Haak in Wageningen. Hij gaf tekenles aan de Rijks HBS en werkte voor de Landbouwhogeschool. De botanische tekeningen die hij in opdracht maakte, hebben een hoog artistiek niveau. Een van zijn tekenleerlingen was tekenares Marjolein Bastin.
Een documentaire over Haak’s leven en werk, samengesteld uit historisch filmmateriaal en korte interviews met vrienden en bekenden, completeert deze bijzondere expositie.

De tentoonstelling Johan Haak – Tussen fantasie en realiteit is te zien van 9 oktober 2016 t/m 2 april 2017. Meer info: www.casteelsepoort.nl.

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl