De oorlog door kinderogen. Westerbork - Neerbosch Bijzondere verhalen van oorlogskinderen

WO2 Kinderen van het Neerbosch © Van 't Lindenhoutmuseum De oorlog door kinderogen Westerbork  Neerbosch van t lindenhoutmuseum © Van 't Lindenhoutmuseum

Datum

22-10-2016 t/m 1-6-2017

In samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork expositie in de kelder van het Van ‘t Lindenhoutmuseum: De oorlog door kinderogen. Westerbork - Neerbosch.

In deze expositie stap je in de wereld van de weeskinderen van Kamp Westerbork en Weesinrichting Neerbosch. Twee totaal verschillende werelden: op de Drentse hei zaten Joodse wezen opgesloten, met een onzekere toekomst. Aan de rand van Nijmegen, in het betrekkelijk vrije Neerbosch, verwonderden de honderden
kinderen van Neerbosch zich om de buitenlandse bevrijders met hun wapens, sigaretten en chocolade. De kinderen vertellen ieder hun eigen verhaal: bijzondere verhalen van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ausweis bitte!

Kom met je klas het educatief programma ‘Ausweis bitte’ volgen bij Van ‘t Lindenhoutmuseum.
Aan de hand van een identiteitskaart van een kind gaan de leerlingen op zoek naar persoonlijke verhalen. Zij zullen zien dat geschiedenis vaak gaat over gewone mensen die leefden in een ongewone tijd. Juist in
oorlogstijd wordt het lot bepaald door je identiteit en op welke plek je zit. Bij de expositie hoort een uitgebreid evenementenprogramma met lezingen en concerten. De eerste evenementen zijn:

Lezing 6 november 2016 - 15:00 uur

Joodse vluchtelingen en de Kristallnacht 1938 in de regio Nijmegen

door drs. Jan Brauer
De geweldsuitbarsting tegen de joden in Duitsland zorgde voor een grote stroom vluchtelingen, ook in de grensregio Kleef. Wat merkt men in Nijmegen van het geweld? Historicus Jan Brauer schetst de spanning in de grensstreek en de opvang van de vluchtelingen in de stad.

Lezing 4 december 2016 - 15:00 uur

Neerbosch in oorlogstijd

door dr. Henk Termeer

Tweemaal in de frontlinie: aan het begin en het einde van de oorlog. De omgang met de Duitse bezetteren de inkwartiering van bevrijders van september 1944 tot april 1945. Historicus Henk Termeer schetst het leven van de ruim 500 kinderen en volwassenen in Weesinrichting Neerbosch in bezettingstijd.

 

De expositie blijft tot medio 2017. Precieze data hangen af van de belangstelling van het publiek. 

 

http://www.vantlindenhoutmuseum.nl/

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl